BIOGRAPHY

De oorsprong van de nummers van DIX ligt in de persoonlijke en muzikale ervaringen van de bandleden. Kenmerkend voor de rootsy Americana van DIX zijn de sobere maar doordachte composities en arrangementen, en de krachtige uitvoering ervan.

Na de demo’s Test Case en Neuf bracht de band in 2010 in eigen beheer een cd uit met de titel Sayonara. Dat album mocht zich verheugen op veel aandacht vanuit de media, en er zijn er dan ook nogal wat van in eigen beheer verkocht.

Drie jaar later was het de beurt aan de opvolger For Love, die ook lovend werd ontvangen, maar commercieel minder succesvol bleek.

DIX bestaat uit de oorspronkelijk uit het Land van Maas en Waal afkomstige jeugdvrienden Erik van Oijen (leadzang, gitaar, mandoline), Johnny Ariëns (basgitaar), Bart Versteegh (drums, accordeon) en Ray van Haalen (gitaar, banjo). Vanaf het begin wordt de muziek geïnspireerd door folky rock en Americana.

Live wordt de band soms uitgebreid met Tom Ensink (pedal steel) en Peter van der Bos (viool). In die bezetting worden ook geregeld tributefestivals aangedaan met een eerbetoon aan Steve Earle (onder de naam Steve Duke & The Earles).

In haar geschiedenis heeft de band verschillende popwedstrijden gewonnen (Roos van Nijmegen, Pocketpop, Mycelium). De kracht van DiX blijkt onder ander uit het volgende citaat uit een juryrapport: “Bijzonder sterke, rootsy rocksongs met zeer persoonlijke verhalen uit het dagelijks (soms innerlijke) leven, die uit het hart geboren zijn en vanuit de tenen worden gespeeld door een hechte eenheid, een band die ook echt een band is.”