BIOGRAPHY

De oorsprong van de nummers van Dix ligt in de persoonlijke en muzikale ervaringen van de bandleden. Daarbij vormt de muziek van bijvoorbeeld Calexico, Richmond Fontaine, Ryan Adams, Gillian Welch en John Hiatt een belangrijke inspiratiebron. Kenmerkend voor de rootsy Americana van DiX zijn de sobere maar doordachte composities en arrangementen, en de krachtige uitvoering ervan.

Na de demo’s Test Case en Neuf bracht de band in 2010 in eigen beheer een cd uit met de titel Sayonara. Dat album mocht zich verheugen op behoorlijk wat aandacht vanuit de media.

Nu, drie jaar later, is het de beurt aan de tweede cd, getiteld For Love. Trouw aan hun eigen geluid, maar onmiskenbaar evolutionair in beweging en onafhankelijk van het thema van Sayonara zet DiX een waardige opvolger neer van hun eerste succes.

DiX is ontstaan uit de samenwerking tussen de oorspronkelijk uit het Land van Maas en Waal afkomstige jeugdvrienden Erik van Oijen (leadzang en gitaar), Johnny Ariëns (achtergrondzang en basgitaar) en Ray van Haalen (gitaar). Vanaf het begin wordt de muziek geïnspireerd door folky rock en Americana.
In haar geschiedenis heeft de band verschillende popwedstrijden gewonnen (Roos van Nijmegen, Pocketpop, Mycelium) en gespeeld op grote muziekfestijnen als de Zomerfeesten in Nijmegen, Aaltjespop in Harderwijk en het Huntenpopfestival. De kracht van DiX blijkt onder ander uit het volgende citaat uit een juryrapport: “Bijzonder sterke, rootsy rocksongs met zeer persoonlijke verhalen uit het dagelijks (soms innerlijke) leven, die uit het hart geboren zijn en vanuit de tenen worden gespeeld door een hechte eenheid, een band die ook echt een band is.”
In 2004 verliet drummer John Jansen de band, waarna Bart Versteegh (ex-Forced Future) enkele jaren de honneurs waarnam.
Versteegh werd op zijn beurt in 2006 opgevolgd door Johan van Haalen, de oudere broer van gitarist Ray. Samen met Ray en hun jongere, inmiddels in de VS wonende broer Caspar vormde hij in de jaren tachtig onder meer het roemruchte Sally and the Snobs. Mede onder muzikale begeleiding van Johan werd in maart 2010 de eerste cd “Sayonara” uitgebracht.

Folky, rootsy, Americana, een vleugje country, bluegrass en stampende rockritmes zijn herkenbare ingrediënten van de muziek. Inspirators zijn al net zo divers: Tom Brousseau, Calexico, Del Amitri, Paul Weller, Patty Griffin, Steve Earle, Gillian Welch, Lucinda Williams en Ralph Stanley vinden we in de CD-wisselaars van de bandleden.
DiX richt zich niet op trends en laat zich niet beïnvloeden door de grillige en allesbepalende commercie. De band heeft als enige motto: “Wat van binnen zit te wachten moet op de mooiste manier naar buiten komen”. Muziek in dienst van het gevoel. Goed, eerlijk, straight from -and to- the heart.